onsdag 28 oktober 2015

FN-dagen firades i Östermalmskyrkan



Förenta Nationerna fyller 70 år i år och när FN-dagen firades i Östermalmskyrkan den 24 oktober var det flyktingfrågan som stod i fokus. Men Ing-Britt Pettersson Nyholm inledde med att påminna om de tragiska händelserna nyligen i Trollhättan, och offren hedrades med en tyst minut.

Shrouq Alarini är en av FN-föreningens unga medlemmar. Hon berättade personligt om sin flykt som 8-åring från Palestina till Sverige. Hon menade att den arabiska våren visat att det finns vilja till förändring, men den kan inte komma genom utomstående aktörer. Demokratin har utvecklats, men samtidigt finns det onda krafter som utnyttjar friheten. Som FN-förbundets informatör talade Shrouq också om betydelsen av de 17 utvecklingsmål som FN nyligen antagit.


 Viktor Banke kommer från Kristianstadstrakten, men är nu jurist i Stockholm och mycket engagerad i migrationsfrågor. Han ställde den retoriska frågan – Om alla människor har samma värde, varför ser det då ut som det gör i världen? Viktor menade att regeringen borde kunna införa humanitära visum, en fråga om politisk prioritering.  Då kunde man undvikit de livsfarliga flyktvägar som många nu  ser sig nödsakade till. Han menade att det vi ser är en absurd lek med människoliv, och att det kunde lika gärna varit vi som måst fly från vårt hemland. Beslutet om tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta såg Viktor Banke som ineffektivt, inhumant och dumt. Det kommer bara att tynga redan ansträngda myndigheter. Uppmaningen till lyssnarna var att tjata på politikerna och skänka pengar till dem som hjälper flyktingarna.
FN-dagen firades som ett samarrangemang med Östermalmskyrkan. En sånggrupp med tre afrikanska män bjöd på medryckande sång liksom kören World Harmony som hade sånger från flera världsdelar. Vid kaffeborden blev det frågor och samtal om hur vi bäst kan hjälpa dem som kommer. Information gavs bland annat om verksamheten på Urbana Hembygdsgården där volontärer hjälper till med träning i svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar