torsdag 10 juli 2014

Kinakväll med David Carlqvist

Närmare 60 personer samlades igår, onsdag, för att lyssna på David Carlqvist i Aoseum i Åhus. Han är Sveriges Radios reporter i Peking. David berättade om hur det internationella intresset vaknade under åren på Söderportgymnasiet, där han bl.a. var mycket aktiv i FN-rollspelen. Han läste kinesiska i Peking och fick sedan ett vikariat som radiokorrespondent.
David betonade att Kina inte är ett kommunistiskt samhälle, även om det styrs av kommunistpartiet. Han beskrev landet som en "kapitalets diktatur" med stark centralstyrning och nationalism. Den politiska friheten är ändå större idag än tidigare, inte minst beroende på internet. Stabilitet och ekonomisk tillväxt beskrev David som ledstjärnor för regimen i det som snart kan bli världens största ekonomi.
Miljöförstöringen är ett av de stora samhällsproblemen, och det finns ett stort tryck numera från befolkningen att göra något åt smogen t.ex. Samtidigt byggs hela tiden nya kolkraftverk.
Framtiden för Kina menade David är mycket oviss. Tillväxtbubblan kan komma att spricka, och då är det öppet för konflikter mellan olika samhällsgrupper. Vissa i partiledningen har förmodligen insett att reformer behövs, men samtidigt vill man inte ge upp sin egen maktställning.
På Davids fråga hur många i publiken som någon gång hade varit i Kina, så var det närmare hälften. Intresset var stort och frågorna många. Alla frågor gick naturligtvis inte att besvara enkelt, men David gav en fin beskrivning av ett komplext jätteland.
Nästa Globalkväll på Aoseum blir på tisdag den 15 juli kl.19, då Tjernobylbarnen från Broby medverkar med sång och musik. Vi får också aktuella rapporter från Ukraina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar