fredag 8 november 2013

Hur hamnade svensk militär i Afghanistan?

Wilhelm Agrell
- Det är väldigt oklart varför vi var där, och vilket slutmålet var.
Så inledde Wilhelm Agrell sitt föredrag på Stadsbiblioteket i Kristianstad den 6 november. Han berättade om sin förvåning över att det finns så väldigt lite dokumentation om den svenska militära insatsen. Det deklarerades ofta att "Sverige är inte i krig med Afghanistan", men vad gjorde vi där då? De svenska soldaterna hade, åtminstone i början, väldigt dålig utrustning. först efter 2009 fick man pansarskydd.Från början var den svenska insatsen en symbolhandling, av sympati med USA efter 11 september, menade Agrell. Från 2010 fick Sverige delta i krigsoperationer, och det är allvarligt att detta faktum mörkats i den svenska riksdagen. Kostnaden för den svenska militära insatsen beräknade han till 12-13 miljarder kr. Slutrapporten är delvis hemligstämplad, enligt Agrell som försökt få ut information.

Framtidsutsikterna för Afghanistan är dystra. Risken är stor för krig mellan olika krigsherrar. Centralregimen har redan tappat greppet. Polisen är rent kriminell, och inga insatser görs mot Afghanistans största inkomstkälla, narkotikahandeln!

"Ett krig här och nu", heter den bok som Wilhelm Agrell skrivit i ämnet. Där avslöjar han det som svenska regeringar nog inte ville att vi skulle få veta.  Nu är det så dags, när insatsen snart är avslutad. Men vi bör som medborgare ständigt hålla koll på och försöka genomskåda vad makthavarna sysslar med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar