lördag 7 september 2013

Wijkman engagerade på Bokfestivalen

Anders Wijkman omges av Jan Lindelöf, FN-föreningen, och Peter Rosengren, Agenda 21s styrgrupp
Den ekonomiska tillväxtens dilemma, var kärnan i Anders Wijkmans föredrag. Med stort engagemang beskrev han läget i världen, med en hotande klimatkatastrof. Ett drygt 100-tal personer hade kommit till lördagens första författarframträdande i Konserthuset. Det var ett allvarligt budskap vi som lyssnade fick med oss, men också några konkreta förslag till förändring.Wijkman utgick från Bankrupting Nature, boken som han skrivit tillsammans med Johan Rockström.Tidigare har han också gett ut Den stora förnekelsen.

Anders Wijkman uppehöll sig mycket vid kortsiktigheten inom politiken. Han har själv suttit i både riksdagen och EU-parlamentet, men är nu fristående debattör. Man skulle behöva ta beslut för en långsiktig hållbarhet, men är ofta rädda för att inte bli omvalda. Man borde inse att även om en omställning kostar, så blir det ännu dyrare ifall man väntar. Det krävs globala avtal, men då måste också den rika delen av världen inse att de måste bidra. När oljan och andra naturresurser blir dyrare, är det den fattiga delen av världen som drabbas värst. Det kan leda till spänningar och en ökad risk för konflikter. Här behövs en ny logik, betonade Wijkman, men det är svårt att ändra på politiken!
Anders Wijkman

Finns det då några utvägar? Anders Wijkman menade att "nerväxt" inte är möjlig. Men "slit-och-släng" filosofin måste bort. Det finns affärsföretag som tänker i andra modeller än de traditionella. Om vi hyr kapitalvaror istället för att köpa, så blir det mer lönsamt för tillverkarna att göra hållbara produkter. Då köper vi service, och det leder till fler jobb. Anders har gjort en utredning om offentlig upphandling, och på det området skulle han vilja se ett regelverk som stimulerar att hyra istället för att köpa. Staten och kommun är stora uppköpare, och skulle kunna gå före och visa vägen. Ett annat konkret förslag var en koldioxidskatt.

Anders Wijkman talade om en systemkris, men ville ändå se möjlighet till en ändring. För oss som försöker bry oss om framtidsfrågorna och den hållbara utvecklingen, gav det här föredraget en hel del inspiration. Vi siktar på en Framtidsvecka om nästan ett år, men redan nu måste vi gräsrötter börja säga ifrån. Det är dags att ställa om.
Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar